Welcoming New Life

8 01 2010

Welcoming new life. Ayat penyata seperti orang baru jadi pengantin pulak. Sebenarnya saya baru selesai mendafatar sebagai pelajar separuh masa di OUM. Alhamdulillah, selesai segalanya. Pagi tadi sebelum keluar dari rumah jantung saya berdegup kencang dan saya rasa sangat berdebar-debar. Saya seperti takut apa-apa berlaku ke atas diri saya. Saya bertawakal kepada Allah supaya tiada apa yang buruk berlaku. Syukur sepanjang perjalanan pergi dan balik saya dilindungiNya. Tahun 2010 ini, saya telah mulakan dengan kehidupan baru yang pastinya lebih mencabar dan adventurous (dalam bahasa jawanya). Saya sebagai pekerja dan sebagai pelajar. Saya yakinkan diri, bahawa saya mesti berjaya kedua-duanya. Jika orang lain yang telah mempunyai keluarga boleh bekerja dan belajar dalam masa yang sama, pastinya saya yang masih single ini mesti boleh 2 kali ganda. Sebab saya masih tiada komitmen dengan keluarga. (syukur Allah masih tidak takdirkan saya berumahtangga lagi). Pagi tadi saya baru tersedar keupayaan diri. Pasti ada sebab Allah hanya rezekikan saya belajar di OUM tidak di UITM atau USM.

Saya antara yang terawal tiba pagi tadi. Saya orang yang ke-9.Cepat datang jadi cepat balik. Saya ingatkan sampai lewat petang, tapi sebelum 12.00pm saya dah sampai rumah. Segalanya berjalan dengan lancar. Kebanyakan yang datang belajar kat sini semuanya lebih dari 25 tahun. Saya mungkin di antara beberapa orang yang termuda, baru berusia 22 tahun. So sweet. InsyaAllah saya akan habis belajar 4 tahun dari sekarang iaitu bulan disember 2013, ketika itu saya baru mencecah 26 tahun. Kira ok la……

Tadi saya dan pelajar baru yang lain diberi taklimat. Mostly tentang gambaran study di OUM. Bagi saya sistem belajar di sini lebih fleksibel. Tutorial hanya 5 kali sepanjang sem ini secara purata 2 minggu sekali. Kami sabagai pelajar perlu banyak berinteraksi secara online di portal untuk pelajar myLMS dan perlu pandai untuk managed study mengikut modul yang telah disediakan. Keseluruhannya saya berpuas hati dengan penerangan tadi. Dalam ucapan dari Naib Presiden OUM, beliau mengatakan bahawa belajar di OUM adalah salah satu bentuk pelaburan untuk masa hadapan. Ada benarnya, tetapi bagi saya, saya menuntut ilmu ini kerana ingin mencapai keredhaanNya, kerana menuntut ilmu adalah fardhu Ain ke atas setiap muslim. Jika saya diberi kenaikan pangkat selepas memperoleh ijazah nanti, saya bersyukur. Saya belajar bukan sekadar untuk mendapatkan skrol semata-mata, tetapi saya berharap bertambah keimanan saya kepada Allah apabila saya dapat mempelajari sesuatu yang baru. Saya tidak ingin ilmu yang saya perolehi ini untuk sekadar menongkat dunia. Biarlah pelaburan ini hingga ke akhirat.

Registration Kit

Selepas ini saya perlu merancang kehidupan saya sebaiknya dan mengguna masa terluang untuk study. Saya perlu mnperuntukkan 360 jam masa belajar untuk 9 jam kredit bagi 3 subjek. Semoga dipermudahkan.

Masa tunggu untuk daftar tadi sempat juga berkenalan dengan beberapa orang pelajar lain. The first person yang tegur saya Hari, seorang indian girl yang sedang buat Master dan Pn.Jasmine seorang sale manager yang menjual barang hospital. Dia juga undergraduate seperti saya, tapi Pn.Jasmine ambil Physcology. Saya juga berkenalan dengan Kak Zuraidah. Dia seorang staff nurse di Princecourt Medical Centre, sambung Nursing la, apalagi. Tak lupa juga kak Nurul yang tinggal kat Banting, berkerja sebagai pembantu makmal sekolah di Banting. Kak Nurul nie buat Human resource. Harap dapat jumpa kak Nurul lagi, sebab kami satu learning centre di Shah Alam. Paling tak sangka, kawan sekelas saya masa diploma dulu pun sambung part time macam saya. course yang sama pulak tu. Beliau adalah Farikha Sarip. Ada juga kawan yang meneman. Semoga segala urusan dipermudahkan.

p/s: Final Exam will be held on 5-28 april. Saya kena bersedia.

Advertisements

Tindakan

Information

One response

12 01 2010
Farikha d gREAT

mak aih!
im googling my name n its appear to ur blog!

amazed like hell!

heee…good luck fren!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: